Správná výživa je jednou z hlavních součástí zdravého životního stylu. Oběd je důležitou součástí našeho jídelníčku a měl by být vyvážený a pro naše tělo zdravý. Příprava zdravého oběda vám nejen zajistí příjem všech živin, které potřebujete, ale také vám pomůže zůstat fit a udržet si optimální váhu.

K obědu si můžete připravit různé pokrmy, které doplní základní jídelníček a uspokojí potřeby organismu. Je důležité vzít v úvahu, že při přípravě oběda musíte používat čerstvé a přírodní produkty, vyhýbat se rychlému občerstvení a hotovým jídlům bohatým na konzervační látky a umělé přísady.

Mezi ideální zdravé obědové položky patří čerstvá zelenina a ovoce, bio maso a ryby a zdravé sacharidy a tuky. Připravit si můžete čerstvý salát s kuřecími prsíčky, omeletu se zeleninou nebo dušenou rybu se zeleninovou přílohou. S příchutěmi můžete experimentovat i přidáním koření a bylinek, které jsou přírodními zdroji mikroelementů.

Správné recepty na oběd: zdravá a chutná jídla

Рецепты правильного обеда: полезные и вкусные блюда

Zde je několik receptů, které vám pomohou připravit ten správný oběd:

1. Zeleninový salát s řeckým jogurtem

  • směs čerstvé zeleniny (rajčata, okurky, paprika, mrkev)
  • olivy
  • nízkotučný řecký jogurt
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl a pepř

1. Nakrájejte zeleninu a promíchejte ji ve velké míse.

2. Přidejte olivy a promíchejte.

3. V samostatné misce prošlehejte řecký jogurt, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.

4. Zeleninu přelijte omáčkou a dobře promíchejte.

5. Salát podávejte jako hlavní jídlo nebo přílohu.

2. Kuřecí prsa s dušenou zeleninou

  • kuřecí prsa
  • směs čerstvé zeleniny (brokolice, květák, mrkev)
  • luk
  • česnek
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl a pepř

1. Kuřecí prsa nakrájíme na porce a ochutíme solí a pepřem.

2. Rozpálíme pánev s olivovým olejem a opečeme prsa do zlatova.

3. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek, orestujeme do změknutí.

4. Připravte si pařák a položte na něj zeleninu.

5. Zeleninu pokapejte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem.

6. Podušená prsa nakrájíme na zlatohnědé porce a podáváme se zeleninou.

3. Řecký quinoa salát

  • listy salátu
  • rajčata
  • okurky
  • červená cibule
  • olivy
  • quinoa
  • čerstvé lístky máty
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • sůl a pepř

1. Quinou uvařte podle návodu na obalu.

ČTĚTE VÍCE
Mám odstranit stropní desky před instalací zavěšených stropů?

2. Nakrájejte zeleninu a promíchejte ji ve velké míse.

3. Přidejte quinou a promíchejte.

4. Připravte dresink z citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře.

5. Salát přelijte omáčkou a dobře promíchejte.

6. Posypeme lístky čerstvé máty a podáváme.

Zkuste si připravit tato jídla a vychutnejte si lahodný a zdravý oběd, který vám dodá energii a pozitivní náladu na celý den!

Masové kotlety s pohankou a zeleninou

Мясные котлеты с гречкой и овощами

K přípravě masových řízků s pohankou a zeleninou budete potřebovat následující ingredience:

Ingredience na kotlety: Ingredience na pohanku se zeleninou:
400 g mletého masa (kuřecí, hovězí nebo vepřové) 1 sklenici pohanky
1 žárovka 1 mrkev
1 vejce 1-2 papriky (červená, žlutá nebo zelená)
2 lžíce strouhanky 1 žárovka
Sůl, pepř – podle chuti 2 stroužky česneku
2 lžíce rostlinného oleje na smažení Koření dle chuti (paprika, tymián, kurkuma)

Na přípravu řízků je potřeba smíchat mleté ​​maso s nadrobno nakrájenou cibulí, vejcem a strouhankou. Poté vytvarujte kotlety požadovaného tvaru a smažte je v rostlinném oleji dozlatova.

Chcete-li připravit pohanku se zeleninou, musíte pohanku uvařit do poloviny, poté ji vložit do síta a propláchnout pod studenou vodou. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, papriku nakrájíme na nudličky nebo kostičky.

Na pánvi rozehřejte rostlinný olej, smažte cibuli dozlatova, poté přidejte mrkev a smažte ještě několik minut. Přidáme pohanku a pepř, osolíme, opepříme a dochutíme kořením. Dusíme přikryté, dokud není hotovo.

Masové řízky podáváme s pohankou a horkou zeleninou. Dobrou chuť!

Zdravý salát s tuňákem a zeleninou

Полезный салат с тунцом и овощами

Složení:

Ингредиенты:

Ингредиенты:

1. Konzervovaný tuňák: Tuňák je vynikajícím zdrojem esenciálních omega-3 mastných kyselin, které jsou dobré pro vaše kardiovaskulární zdraví. Vybírejte proto konzervovaného tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě.

2. Čerstvá zelenina: Přidejte do salátu čerstvou zeleninu, jako jsou okurky, rajčata a hlávkový salát. Jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Salátu také dodají svěží a křupavou chuť.

3. Poklona: Přidejte nakrájenou cibuli pro chuť a přidejte zing. Cibule obsahuje mnoho antioxidantů, které pomáhají posilovat imunitní systém a bojovat proti zánětům.

Příprava:

Приготовление:

  1. Otevřete plechovku s tuňákem a slijte přebytečnou tekutinu.
  2. Čerstvou zeleninu a cibuli nakrájíme na kousky.
  3. Smíchejte tuňáka, zeleninu a cibuli ve velké míse.
  4. Misku dejte na 10-15 minut do lednice vychladnout.
  5. Tuňákový a zeleninový salát podávejte s citronovým dresinkem nebo olivovým olejem.
ČTĚTE VÍCE
V jaké vzdálenosti od stěny by měl být odsavač instalován?

Poznámka: Do salátu můžete přidat také krutony, parmezán nebo cherry rajčata pro jiný chuťový zážitek.

Udělejte si k obědu tento zdravý salát s tuňákem a zeleninou, abyste ze svých jídel vytěžili maximum.

Večeře brambory s kuřecími prsíčky a bylinkami

Обеденная картошка с куриной грудкой и зеленью

Pokud hledáte perfektní zdravý a uspokojivý oběd, podívejte se na tento snadný recept na obědové brambory s kuřecími prsy a zeleninou. Toto jídlo je skvělé pro ty, kteří si hlídají jídelníček a snaží se o zdravý životní styl.

Složení:

  • 3-4 kuřecí prsa
  • 6-8 Brambory
  • Žárovky 2-3
  • 2-3 stonky zelené cibule
  • sůl a pepř dle chuti
  • olivový olej na smažení

Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a zelenou cibulku nakrájíme nadrobno.

Ve velké pánvi rozehřejte rostlinný olej a opečte kuřecí prsa do zlatova. Přidejte cibuli a pokračujte ve vaření, dokud cibule nebude průsvitná. Poté přidejte kostky brambor a zelené cibule. Sůl a pepř na dochucení.

Postupně promíchejte brambory a prsa, aby byly ze všech stran rovnoměrně opečené. Vařte, dokud nejsou brambory měkké a zlaté a kuřecí prsa propečená.

Brambory k večeři s kuřecími prsíčky a bylinkami podávejte horké, případně přidejte čerstvé bylinky na ozdobu. Dobrou chuť!