Správná výživa je jednou z hlavních součástí zdravého životního stylu. Oběd je důležitou součástí našeho jídelníčku a měl by být vyvážený a pro naše tělo zdravý. Příprava zdravého oběda vám nejen zajistí příjem všech živin, které potřebujete, ale také vám pomůže zůstat fit a udržet si optimální váhu.
K obědu si můžete připravit různé pokrmy, které doplní základní jídelníček a uspokojí potřeby organismu. Je důležité vzít v úvahu, že při přípravě oběda musíte používat čerstvé a přírodní produkty, vyhýbat se rychlému občerstvení a hotovým jídlům bohatým na konzervační látky a umělé přísady.
Mezi ideální zdravé obědové položky patří čerstvá zelenina a ovoce, bio maso a ryby a zdravé sacharidy a tuky. Připravit si můžete čerstvý salát s kuřecími prsíčky, omeletu se zeleninou nebo dušenou rybu se zeleninovou přílohou. S příchutěmi můžete experimentovat i přidáním koření a bylinek, které jsou přírodními zdroji mikroelementů.
Správné recepty na oběd: zdravá a chutná jídla
Zde je několik receptů, které vám pomohou připravit ten správný oběd:
1. Zeleninový salát s řeckým jogurtem
- směs čerstvé zeleniny (rajčata, okurky, paprika, mrkev)
- olivy
- nízkotučný řecký jogurt
- citronová šťáva
- olivový olej
- sůl a pepř
1. Nakrájejte zeleninu a promíchejte ji ve velké míse.
2. Přidejte olivy a promíchejte.
3. V samostatné misce prošlehejte řecký jogurt, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř.
4. Zeleninu přelijte omáčkou a dobře promíchejte.
5. Salát podávejte jako hlavní jídlo nebo přílohu.
2. Kuřecí prsa s dušenou zeleninou
- kuřecí prsa
- směs čerstvé zeleniny (brokolice, květák, mrkev)
- luk
- česnek
- citronová šťáva
- olivový olej
- sůl a pepř
1. Kuřecí prsa nakrájíme na porce a ochutíme solí a pepřem.
2. Rozpálíme pánev s olivovým olejem a opečeme prsa do zlatova.
3. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek, orestujeme do změknutí.
4. Připravte si pařák a položte na něj zeleninu.
5. Zeleninu pokapejte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem.
6. Podušená prsa nakrájíme na zlatohnědé porce a podáváme se zeleninou.
3. Řecký quinoa salát
- listy salátu
- rajčata
- okurky
- červená cibule
- olivy
- quinoa
- čerstvé lístky máty
- citronová šťáva
- olivový olej
- sůl a pepř
1. Quinou uvařte podle návodu na obalu.
2. Nakrájejte zeleninu a promíchejte ji ve velké míse.
3. Přidejte quinou a promíchejte.
4. Připravte dresink z citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře.
5. Salát přelijte omáčkou a dobře promíchejte.
6. Posypeme lístky čerstvé máty a podáváme.
Zkuste si připravit tato jídla a vychutnejte si lahodný a zdravý oběd, který vám dodá energii a pozitivní náladu na celý den!
Masové kotlety s pohankou a zeleninou
K přípravě masových řízků s pohankou a zeleninou budete potřebovat následující ingredience:
Ingredience na kotlety: | Ingredience na pohanku se zeleninou: |
---|---|
400 g mletého masa (kuřecí, hovězí nebo vepřové) | 1 sklenici pohanky |
1 žárovka | 1 mrkev |
1 vejce | 1-2 papriky (červená, žlutá nebo zelená) |
2 lžíce strouhanky | 1 žárovka |
Sůl, pepř – podle chuti | 2 stroužky česneku |
2 lžíce rostlinného oleje na smažení | Koření dle chuti (paprika, tymián, kurkuma) |
Na přípravu řízků je potřeba smíchat mleté maso s nadrobno nakrájenou cibulí, vejcem a strouhankou. Poté vytvarujte kotlety požadovaného tvaru a smažte je v rostlinném oleji dozlatova.
Chcete-li připravit pohanku se zeleninou, musíte pohanku uvařit do poloviny, poté ji vložit do síta a propláchnout pod studenou vodou. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, papriku nakrájíme na nudličky nebo kostičky.
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej, smažte cibuli dozlatova, poté přidejte mrkev a smažte ještě několik minut. Přidáme pohanku a pepř, osolíme, opepříme a dochutíme kořením. Dusíme přikryté, dokud není hotovo.
Masové řízky podáváme s pohankou a horkou zeleninou. Dobrou chuť!
Zdravý salát s tuňákem a zeleninou
Složení:
1. Konzervovaný tuňák: Tuňák je vynikajícím zdrojem esenciálních omega-3 mastných kyselin, které jsou dobré pro vaše kardiovaskulární zdraví. Vybírejte proto konzervovaného tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě.
2. Čerstvá zelenina: Přidejte do salátu čerstvou zeleninu, jako jsou okurky, rajčata a hlávkový salát. Jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Salátu také dodají svěží a křupavou chuť.
3. Poklona: Přidejte nakrájenou cibuli pro chuť a přidejte zing. Cibule obsahuje mnoho antioxidantů, které pomáhají posilovat imunitní systém a bojovat proti zánětům.
Příprava:
- Otevřete plechovku s tuňákem a slijte přebytečnou tekutinu.
- Čerstvou zeleninu a cibuli nakrájíme na kousky.
- Smíchejte tuňáka, zeleninu a cibuli ve velké míse.
- Misku dejte na 10-15 minut do lednice vychladnout.
- Tuňákový a zeleninový salát podávejte s citronovým dresinkem nebo olivovým olejem.
Poznámka: Do salátu můžete přidat také krutony, parmezán nebo cherry rajčata pro jiný chuťový zážitek.
Udělejte si k obědu tento zdravý salát s tuňákem a zeleninou, abyste ze svých jídel vytěžili maximum.
Večeře brambory s kuřecími prsíčky a bylinkami
Pokud hledáte perfektní zdravý a uspokojivý oběd, podívejte se na tento snadný recept na obědové brambory s kuřecími prsy a zeleninou. Toto jídlo je skvělé pro ty, kteří si hlídají jídelníček a snaží se o zdravý životní styl.
Složení:
- 3-4 kuřecí prsa
- 6-8 Brambory
- Žárovky 2-3
- 2-3 stonky zelené cibule
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej na smažení
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a zelenou cibulku nakrájíme nadrobno.
Ve velké pánvi rozehřejte rostlinný olej a opečte kuřecí prsa do zlatova. Přidejte cibuli a pokračujte ve vaření, dokud cibule nebude průsvitná. Poté přidejte kostky brambor a zelené cibule. Sůl a pepř na dochucení.
Postupně promíchejte brambory a prsa, aby byly ze všech stran rovnoměrně opečené. Vařte, dokud nejsou brambory měkké a zlaté a kuřecí prsa propečená.
Brambory k večeři s kuřecími prsíčky a bylinkami podávejte horké, případně přidejte čerstvé bylinky na ozdobu. Dobrou chuť!