Francouzská kuchyně je skutečné umění, které dalo světu mnoho lahodných pokrmů. Francouzi jsou proslulí svou láskou k jídlu a schopností vytvářet jedinečné chutě.

Zde je seznam 4 nejcharakterističtějších jídel francouzské kuchyně, která rozhodně stojí za ochutnání:

1. Croissanty. Toto lahodné listové těsto s křupavou kůrkou a jemnou máslovou náplní se stalo skutečným symbolem Francie. Croissanty jsou neodmyslitelně spjaty s francouzskou snídaní a často se podávají s kávou nebo horkou čokoládou.

2. Ratatouille. Jedná se o tradiční zeleninové jídlo, které si získalo širokou popularitu po vydání stejnojmenné karikatury. Ratatouille se vyrábí z vrstvených rajčat, lilku, cukety, bylinek a koření. Je ideální jako příloha k masovým a rybím pokrmům.

3. Vývar. Toto je národní francouzský polévkový základ a používá se v mnoha pokrmech. Vývar se připravuje z vepřového, hovězího nebo kuřecího masa s přídavkem zeleniny a koření. Je základem pro přípravu různých polévek a omáček.

4. Jahodový dezert „Fraise“. Toto je ideální jídlo pro ty, kteří mají chuť na sladké. “Fraise” je jahodový dort, který se skládá ze vzdušného piškotového dortu, čerstvých jahod, smetany a želé. Tato jemná a osvěžující pochoutka se stala skutečnou francouzskou cukrářskou klasikou.

Francouzská kuchyně láká svou propracovaností a jedinečnými chutěmi. Vyzkoušejte tato 4 jídla a objevte jedinečný svět francouzské gastronomie!

Francouzská kuchyně: 4 tradiční jídla

Французская кухня: 4 традиционных блюда

Dish popis
Escargot Jedná se o pokrm ze šneků, kteří se pečou ve speciálních porcelánových formách s česnekem, petrželkou a smetanovou omáčkou. Escargot je skutečným vrcholem francouzské kuchyně a labužníci si jej vychutnávají již po staletí.
Burgundské hovězí maso Jedná se o hovězí guláš, který se vaří na červeném víně s cibulí, mrkví a kořením. Hovězí Burgundsko má jemnou texturu a skvěle se hodí k bramborám nebo těstovinám.
Foa gras Foa gras je husí sušenka vyrobená tak, že se ptákům předem nakrmí většími porcemi potravy. Po zpracování získávají husí játra jedinečnou chuť s mírnou hořkostí a hladce se rozplývají v ústech.
Jahodový koláč Jedná se o klasický dezert francouzské kuchyně, který se skládá z křehkého těsta, vrstev čerstvých jahod a vzdušného krému. Jahodový koláč je bezkonkurenční kombinací kyselosti a sladkosti, která se ve Francii stala symbolem letní sezóny.
ČTĚTE VÍCE
Jak správně vrtat dlaždice s diamantovým vrtákem

Tato jídla se vyznačují nejen svou chutí, ale i hlubokými historickými kořeny. Předávají dědictví francouzské kuchyně a jsou oblíbené nejen ve Francii, ale po celém světě.

Koláč se sýrem a cibulí

Пирог с сыром и луком

K přípravě sýrového a cibulového koláče budete potřebovat následující ingredience:

  • 200 gramů sýra Gruyere nastrouhaného na hrubém struhadle;
  • 2 cibule, nakrájené na tenké půlkroužky;
  • 200 mililitrů smetany;
  • 3 vejce;
  • 200 gramů pšeničné mouky;
  • 50 gramů másla;
  • sůl a pepř dle chuti.

Nejprve je třeba připravit těsto. Smícháme mouku a máslo, přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a dobře promícháme, dokud se nevytvoří drobenka. Poté přidejte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

Zatímco těsto chladne, připravte si náplň. V pánvi na středním plameni rozpustíme malé množství másla a orestujeme cibuli do zlatova. Přidejte nastrouhaný sýr a promíchejte. Poté přidejte smetanu, sůl a pepř podle chuti. Směs vařte na středním plameni, dokud se sýr nerozpustí a směs nebude hustá a hladká. Odstraňte z tepla.

Vychladlé těsto rozdělte na dvě části – jednu část o něco větší než druhou. Většinu těsta rozválejte do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Těsto vyrovnejte podél dna a po stranách pánve. Na těsto položte náplň.

Zbývající malou část těsta rozdělte na několik malých kuliček. Každou kuličku vyválejte do tenkého kruhu a položte je na náplň a pevně je přitlačte k okrajům. Vršek koláče potřeme rozšlehaným vejcem.

Koláč se sýrem a cibulí pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 30–40 minut nebo do zlatova. Připravenost můžete zkontrolovat párátkem – pokud vyjde suchý, koláč je připraven. Koláč podávejte teplý nebo studený, nakrájejte ho na porce.

Sýrový a cibulový koláč je skvělé jídlo pro každý den nebo pro zvláštní příležitosti. Dobrou chuť!

Klasický hovězí guláš

Классический рагу из говядины

Základem guláše je hovězí maso, které se nakrájí na kostičky a opeče se na pánvi do zlatova. Poté se k masu přidá opatrně nakrájená cibule, mrkev a celer. Spolu se zeleninou se dusí do měkka a teprve poté se přidá koření a bylinky.

ČTĚTE VÍCE
Vzdálenost pro pokládku vodovodního potrubí od domu

Hlavním rysem klasického guláše je dlouhé dušení – několik hodin na mírném ohni. To dává pokrmu jedinečnou chuť a vůni. Rajčata nebo vývar se někdy přidávají do dušeného masa a zeleniny, aby se zvýšila chuť dušeného masa.

Klasický guláš podáváme s těstovinami Garton nebo bramborovou kaší. Díky své šťavnatosti a bohaté chuti je toto jídlo oblíbenou volbou pro zvláštní příležitosti a gurmánské večeře.

Hovězí guláš je skutečnou gastronomickou klasikou, která si podmaní každého gurmána.

Kuře se smetanou a houbovou omáčkou

Složení:

Ингредиенты:

Na kuře se smetanou a houbovou omáčkou budete potřebovat následující ingredience:

Složení Číslo
Jarní kuře 1 pc
Krém (20% tuk) 200 ml
Žampión 200 g
Cibule 1 pc
Rostlinný olej 2 lbsp.
Sůl chuť
Černý pepřový prášek chuť
petržel pro dekorace

Příprava:

Приготовление:

1. Kuře rozdělíme na porce a opečeme na rozpáleném oleji do zlatova.

2. Do pánve přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a houby a pokračujte v opékání, dokud nebude hotové.

3. Zalijeme smetanou, podle chuti osolíme, opepříme a dusíme, dokud omáčka nezhoustne.

4. Kuře podávejte se smetanou a houbovou omáčkou na stole, ozdobené petrželkou.

Kuře se smetanou a houbovou omáčkou je považováno za jednoho z nejjasnějších představitelů francouzské kuchyně. Křehké kuřecí maso, aromatické houby a smetana tvoří v tomto pokrmu dokonalou kombinaci. Užijte si jedinečnou chuť a zkuste si ji uvařit sami!

Klasické francouzské creme brûlée

Классический французский крембрюле

Crème brûlée se vyrábí z čerstvých surovin, jako je mléko, smetana, vaječné žloutky, cukr a vanilka. Mléko a smetana se zahřejí k varu s čerstvou vanilkou a poté se směs nechá louhovat. Poté vyšlehané žloutky smícháme se zahřátou vanilkovou směsí a vzniklý krém vložíme do trouby k pečení.

Hlavním znakem tohoto dezertu je křupavá vrstva karamelizovaného cukru na vrchní ploše krému. Po upečení krému se na jeho povrch nasype cukr a pomocí speciálního hořáku nebo horké žehličky s rovným kovovým povrchem se cukr roztaví a vytvoří tenkou křupavou kůrku.

Klasické francouzské crème brûlée se podává v hlubokých jílových nebo skleněných ramekinech, často ozdobených čerstvým ovocem nebo lístkem máty. Jedná se o velmi elegantní a luxusní pokrm, který skvěle doplní každý oběd či večeři.